2015. december 17., csütörtök

Stresszmentes karácsonyt!

Mindenki megőrült?!Állok a zebra előtt. Mellettem egy fickó hatalmas lapos dobozt cipel, mellette anyu és a kamaszlány, fülig felpakolva csomagokkal. Majd’ elejtik a cuccokat, közben ingerülten odamorrannak egymásnak. Az elhaladó autóból üvölt a Jingle bells. Nagyot sóhajtok: itt a Karácsony..
Egy pláza mellett lakom, a tömeg egyre csak nő az ünnep közeledtével. A mélygarázs előtt kígyóznak autós sorok, ideges, gondterhelt arcok mindenütt. Haza megyek, magamra zárom az ajtót, egy csésze teával erősen koncentrálok, hogy ne kattanjak be én is az ajándékvásárlási őrülettől. Mi történik az emberekkel???
Kármán Dalma vagyok, szépségkirálynő. De tegnap még éppolyan hétköznapi lány voltam, mint Te!

– Fogyasztói társadalom vagyunk drágám – jelenti ki a barátnőm, Vivien, miközben óvatosan szürcsöl a fűszeres forró csokoládéjából. Nem tudom, a kijelentését  vigasztalásnak, vagy kegyelemdöfésnek szánta, de egy tény: igaza van. Ettől persze nem éreztem jobban magamat. Sziklaszilárd elhatározásra jutottam: nem akarok így ünnepelni!
Ötletbörze 
Tegnap összeültünk Szikivel, a ByTheWay frontemberével, akihez régi barátság fűz: a zenekar a Miss International Hungary hivatalos kedvence: minden klipben ott vannak a lányok, minden versenyen ott zsűriznek a fiúk.
Szóval Szikivel ücsörögtünk és befutott Csillag is,  a Miss International Hungary jövő évi királynője. Az ajándékozás volt a téma.
– Mi évek óta magunk készítjük az ajándékokat, a nővéremmel közösen- árulta el Peti és hozzátette: a szülők jobban örülnek a figyelemnek, hisz mint a drága és hasztalan tárgyaknak.
Csillag pedig a hagyományőrző ajándékok híve: hozott nekünk igazi, kalocsai paprika pálinkát. Még sohasem hallottam hasonlóról. Amint kitöltötte a illatos, rózsaszín löttyöt, Szikivel elhatároztuk, azonnal meg kell kóstolni.
Egy korty… a nyelvemen édes, fűszeres íz…aztán jön a csípősség…könnyes szemmel ismerem el, ez igazán különleges!  Csillag közben megnyugtat, lehet készíteni paprikából kalácsot is és az nem csípős. Egy dologban mindannyian egyet értünk: egy jó ötlet vagy némi figyelmesség nagyom örömöt szerez a szeretteinknek az értékes holmiknál. Mert hát ez az ünnep valami másról szól.
Tényleg sok szeretettel
Két nappal később, már otthon vagyok. Nézek kifelé az ablakon és közben Szigorút simogatom. A kutyánkat. Lassan 15 éve, hogy az bátyám papírgyűjtés közben rábukkant a papírdobozban kihajított nyöszörgő kölyökre. Persze haza hozta, és a kis jószág azóta is velünk van. A menhelyek azonban zsúfolásig vannak a gazdátlan állatokkal. Itt, a mi országunkban.
Tavaly a hajléktalan óvodában ajándékoztunk. A kicsik annyira örültek! Bevillan a kép a dobozokkal megrakott családról, akik azt sem tudják, hogyan halmozzák el egymást haszontalan holmikkal. Mindeközben mások éheznek fáznak. Itt, a mi országunkban.
Sok szeretettel. Törődéssel. Figyelemmel. Jó szívvel.
Azoknak adok ajándékot, akik semmire sem számíthatnak.
Nélkülöző családoknak, kivert kutyáknak, a sor végtelen.
Egyedül nem is győzöm. Segítsetek. Tényleg sok szeretettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése